MONITORING MEDIJSKIH SADRŽAJA NAMIJENJENIH SREDNJOŠKOLSKOJ POPULACIJI

Cilj projekta je bila izrada analize objavljenih medijskih sadržaja koji su namijenjeni mladima srednjoškolskog uzrasta, odnosno u kojima su predmet izvještavanja bila pitanja koja se odnose ili se tiču ove populacije. Analiza je sadržala kvalitativnu i kvantitativnu komponentu, a dostizanje navedenog cilja je realizovano kroz sprovođenje sljedećih 5 aktivnosti:

•          analiza medijskih sadržaja emitovanih na javnom servisu (RTCG) i analiza medijskih sadržaja na tri televizije sa nacionalnom pokrivenošću (TV Pink M, TV Prva i TV Vijesti)

•          analiza sadržaja objavljenih na 3 portala (portal CDM, portal Vijesti i portal Analitika);

•          fokus grupno istraživanje među srednjoškolcima o tome koliko su mladi u Crnoj Gori zadovoljni sadržajima posvećenim mladima koji se nude na izabranim televizijskim kanalima i  portalima;

•          izrada izvještaja u formi publikacije (ukupni zaključci i preporuke). 

            Tokom  2 mjeseca i 15 dana, na dnevnoj osnovi je monitorovan sadržaj na javnom servisu-TVCG; tri televizije sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, Pink M, i TV Prva) i tri najčitanija portala (Vijesti, CDM i Analitika), dok je paralelno realizovano fokus grupno istraživanje među 100 crnogorskih srednjoškolaca od strane partnera –  Instituta za sociologiju i psihologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

            Kao rezultat navedenog Izdata je publikacija „Analiza medijskih sadržaja namijenjenih srednjoškolskoj populaciji“ (dostupna u rubrici Biblioteka) koja sadrži: rezultate monitoringa, izvještaj grupnog istraživanja, deskriptivnu analizu navedenih sadržaja, analizu stavova mladih u istraživanju.

            Na osnovu rezultata koji su predstavljeni u publikaciji, izrađene su konkretne i primjenjive preporuke u pogledu unapređenja stanja. Pubilkacija je štampana u 200 primjeraka koji su dostavljeni svim relevantnim adresama (organizacijama mladih i organizacijama za mlade, javnim institucijama koje se bave mladima, medijima) sa očekivanjem da nalazi publikacije proizvedu veću vidljivost uočenih problema na ovom polju i njihovo rješavanje; veći impakt mladih ka izmjeni postojećeg stanja, podršku relevantnih institucija kao i promjenu uređivačke politike medija.

            Posmatrano u kontekstu analize, realizovani projekat suštinski je doprinio sprovođenju više aktivnosti predviđenih planom jer je ponudio odgovor na pitanje da li je, u kojoj mjeri i na koji način, promovisan svaki od ključnih ciljeva propisanih Akcionim planom Strategije za mlade 2017 – 2021. godine i to u medijima koji dominantno predstavljaju izvor informisanja i oblikuju javno mnjenje.

DONATOR: MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH CRNE GORE