UNAPREĐIVANJE ZNANJA I VJEŠTINA MLADIH SMJEŠTENIH U JU CENTRU „LJUBOVIĆ“

Cilj programa je bio da se kod mladih osoba smještenih u JU Centra Ljubović – koji uslijed niza uzroka i po više osnova pripadaju kategoriji stanovništva sa otežanim pristupom tržištu rada tj. ranjivim i marginalizovanim grupama – unaprijede postojeće odnosno uvedu nedostajuće kvalifikacije i kompetencije, unaprijede i osnaže njihovi resursi, smanji jaz između potreba tržišta rada i neophodnih znanja i vještina,  te da se podstaknu na traženje alternativa, aktivniji pristup i samorazvoj.  U okviru projekta su sprovedene sljedeće aktivnosti:

•          „Radionica umjetničkih zanata i vještina“ sa ciljem da se razviju talenti i vještine polaznika programa, a koji će im pružiti osnov za upotpunjavanje svojih saznanja i pokretanje svog biznisa.

•          „Informatičko opismenjavanje“ sa ciljem da polaznike na usmjeren i praktičan način osposobi za korišćenje internet tehnologija u korist razvoja ličnih kompetencija i poslovnih vještina.

•          „Funkcionalno opismenjavanje“ sa ciljem da polaznici steknu vještine i sposobnosti za funkcionisanje u svom okruženju, odnosno samostalnost u rješavanju svakodnevnih životnih potreba i poslovnih izazova.

            Tokom trajanja projekta više od 70% od ukupnog broja mladih, odnosno 16 polaznika od 21 mlade osobe smještene u Centru je učestvovalo u obukama. Nešto manje od polovine svih korisnika (10) je prošlo sve obuke, dok je njih 6 prošlo samo obuku radionica umjetničkih zanata i vještina uslijed kraćeg zadržavanja u Centru.

            Takođe, mladi smješteni Centru su od KUĆE kao donaciju dobili na korišćenje i tri lap-topa, kako bi, uz pomoć zaposlenih, mogli da nadograđuju stečena znanja.

DONATOR: MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH CRNE GORE