IZRADA NACRTA PREPORUKA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA FINANSIRANJE LOKALNIH OMLADINSKIH POLITIKA

Opšti cilj projekta bila je izrada nacrta preporuka lokalnim samoupravama za izdvajanje finansijskih sredstava za implementaciju projekata iz oblasti lokalne omladinske politike. Postizanje navedenog podrazumijevalo je sledeće konkretne aktivnosti:

•          Prikupljanje podataka u vezi navedene tematike od 12 lokalnih samouprava, odnosno od svake druge od ukupno 23 opštine sa spiska članica Zajednice Opština Crne Gore i to: Andrijevica, Berane, Budva, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plužine, Podgorica, Tivat, Herceg Novi i Šavnik ;

•          Obavljanje.sastanaka sa predstavnicima 12  lokalnih samouprava i 5 ili više sastanaka/ razgovori sa 5 korisnika sredstava koja su izdvojile lokalne samouprave;

•          izrada analize koja bi na reprezentativnom uzorku precizno pokazala koliko sredstava je 12 lokalnih samouprava, izdvojilo za implementaciju projekata iz oblasti lokalne omladinske politike u poslednje 3 godine (2015-2017), uključujući i zaključak o efektima implementiranih projekata;

•          održavanje okruglog stola na kojem bi donosioci odluka kao i predstavnici omladinskih organizacija, uz učešće predstavnika Ministarstva sporta Crne Gore, pored predstavljanja nacrta preporuka nastalih na osnovu sprovedene analize, razmijenili najbolju praksu u pogledu finansiranja projekata koji najsvrsishodnije doprinose sprovođenju omladinskih politika na lokalnom nivou i usvojili konkretna održiva rješenja za sljedeću  2019. godinu i dalje.

            Projekat je u potpunosti realizovan i dao je očekivani rezultat projekta u vidu 15 izrađenih konkretnih, reprezentativnih, utemeljenih i primjenjivih preporuke lokalnim samoupravama za izdvajanje finansijskih sredstava za implementaciju projekata iz oblasti lokalne omladinske politike za 2019. godinu i dalje. Preporukama je prethodila analiza sprovedena prema ranije utvrđenoj metodologiji, dok je Ministarstvo sporta, odnosno Direktorat za mlade obezbijedilo da analiza bude predstavljena relevantnim predstavnicima lokalnih samouprava.

            Iako prvenstveno planirana kao interni izvještaj, uz razumijevanje i saglasnost predstavnika Ministarstva sporta, izdata je publikacija „Nacrt preporuka lokalnim samoupravama za finansiranje lokalnih omladinskih politika“ (dostupna u rubrici Biblioteka/ u tiražu od 50 primjeraka i dostavljena relevantnim adresama. Prethodno, analiza je u formi nacrta dostavljena svim uključenim lokalnim samoupravama na davanje sugestija i komentara, kako bi se preduprijedile sve eventualne nejasnoće u objavljenom materijalu.

            Takođe, na  inicijativu donatora, kao dokument od posebne važnosti, publikacija je predstavljena u Kolašinu 20-22.11.2018. godine, na konferenciji Ministarstva sporta „Obuka za službenike/ce lokalne samouprave o sprovođenju omladinske politike” u Kolašinu.

DONATOR: Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore