PODRŠKA MLADIMA ZA DOSTOJANSTVENI RAD

Glavni cilj programa „Podrška mladima za dostojanstveni rad“ je bio da se mladi informišu, edukuju, podrže i osnaže u ostvarivanju prava po osnovu rada. Takođe, cilj je bio da se unaprijedi kultura participacije mladih na ovom polju, da se ohrabre i motivišu za učešće u procesima donošenja odluka koji se njih tiču. Unapređenjem njihovih znanja, vještina i kompetencija iz oblasti prava po osnovu rada, putem dostupnosti preciznih informacija, doprinijelo se obezbjeđivanju preduslova za razvoj dostojanstvenih poslova za mlade.

            Mladi su podstaknuti i na valjan način upućeni u načine kako da se izbore (individualno i kolektivno) za smanjenje nesigurnih i nedovoljno regulisanih uslova rada. Takođe, mladi su u kontinuitetu imali validnu i pouzdanu adresu gdje mogu brzo i jednostavno da se informišu o institucionalnim i zakonskim okvirima zaštite i unaprjeđenja svojih prava, načinima za ostvarivanje sopstvenih interesa i da se upute u neophodnu literaturu i dobiju savjete i uputstva.

            Kao rezultat projekta publikovan je vodič o radnim pravima za mlade „iMAŠ PRAVO!“ (dostupan u rubrici Biblioteka) u tiražu od od 100 štampanih primjeraka i distribuiran nevladinim organizacijama za mlade, medijima, sindikatima i zainteresovanim pojedincima, te putem mejling liste distribuiran na preko 100 adresa nevladinih organizacija.Takođe, pokrenut je veb sajt www.mladiradnici.me na kojem se kontinuirano objavljuju sadržaji posvećeni radnim pravima mladih.

            U okviru sajta je više od godinu dana finkcionisao i onlajn savjetodavni servis TU SMO ZA VAS u okviru kojeg su stručni saradnici odgovarali na pitanja i nedoumice mladih oko radnij prava. Od pokretanja servisa u oktobru 2018. fodine, do formalnog okončanja projekta 31.12.2018. godine odgovoreno je na 27 pitanja, od čega je 20 sadržaja, uz saglasnost  objavljeno na sajtu. U volonterskom nastavku projekta, koji je trajao 6 mjeseci, pristiglo je 24 pitanja, od kojih je 5 kao posebno relevantnih, nakon saglasnosti, objavljeno na sajtu www.mladiradnici.me

DONATOR: Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore