IMAJ U VIDU (Partneri na projektu)

            Glavni cilj projekta je bio da se posredstvom više vrsta umjetničkih izraza doprinese prepoznavanja i suzbijanja različitih oblika vršnjačkog nasilja, sa posebnim akcetnom na nasilje motivisano religijskim i nacionalnim razlikama, te negativnim posljedicama koje ostavlja na pojedince- kako žrtve, tako i počinioce nasilja – ali i na društvo u cjelini. Cilje je bio i promovisanje drugačijeg i pristupačnijeg modela za osvjetljavanje ovog problema, te uključivanje ciljne grupe-mladih u kreiranje sadržaja koji će služiti za tu svrhu.

            Tako je u okviru projekta objavljena zbirka kratkih prića „Imaj u vidu“ na osnovu javno objavljenog konkursa za srednjoškolce, na temu vršnjačkog nasilja. U zbirci su objavljene 23 priče, a tri najbolje od njih su novčano nagrađene.  Zbirka  priča „Imaj u vidu“, koja je štampana i publikovana u oktobru mjesecu 2019. godine, imala je četiri promocije:

–           u JU KIC „Budo Tomović“ – na kojoj su govorili Pavić Radović ispred NVO NVO KUĆA kao domaćin, i kao gosti Snežana Mijušković, zamjenica Ombudsmana za prava djece i mladih i Kristina Mihajlović, Izvršni direktor NVO Roditelji. Prilikom ove promocije su dodijeljene nagrade troma prvoplasiranim autorima;

–           u JU Gimnaziji „Slobodan Škerović“ – na kojoj su govorili Pavić Radović ispred NVO KUĆA kao domaćin, i kao gosti Ivana Vujović, Izvršna direktorica NVO Juventas i Zoja Bojanović-Lalović, direktorica gimnazije Slobodan Škerović;

–           u JU Gimnaziji „Petar II Petrović Njegoš“ – na kojoj su govorili Pavić Radović ispred NVO KUĆA kao domaćin, i kao gosti Bojana Rajković, vršnjački edukator u Gimanziji i  Nina Šćepanović ispred NVO Juventas;

–           U JU  Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ – na kojoj su govorili Pavić Radović ispred NVO KUĆA kao domaćin, i kao gost Ranka Božović, psiholog u Muzičkoj školi.

– Realizacija predstave „Lutka“ je druga aktivnost u okviru koje su angažovani stručni saradnici (reditelj Zoran Rakočević i dramaturg Milo Bešović) realizovali predstavu na temu vršnjačkog nasilja. U njoj su glumili  učenici srednjih škola u Podgorici. Predstava je bila zasnovana na pričama sa konkursa. Predstava je do sada igrana pet puta:

–           14.10.2019. u JU KIC „Budo Tomović“, Podgorica;

–           17.10.2019. u JU Gimnaziji „Slobodan Škerović“;

–           18.10.2019. u JU Gimnaziji „Petar II Petrović Njegoš“, Danilovgrad;

–           19.10.2019. U JU  Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“, Nikšić;

–           17.12.2019. u JU KIC „Budo Tomović“, Podgorica;

DONATOR: Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama (NVO Juventas, NVO Roditelji, NVO Unija srednjoškolaca Crne Gore, NVO Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, pod pokroviteljstvom EU, Ministarstva javne uprve i Monistarstva prosvjete Crne Gore)