KORISNIK JE NA MREŽI

            Osnovni cilj programa je bio promovisanje vananastavnih i slobodnih aktivnosti kao snažnijeg integrativnog faktora među ciljanom populacijom (djecom, roditeljima, nastavnicima, lokalnoj zajednici), te motivacija, podsticanje na udruživanje i aktivnu participaciju ciljnih grupa kroz raznovrsne oblika saradnje, a što bi za krajnji rezultat imalo uspješan socio-psiho-fizički razvoj djeteta/učenika u odabranim sredinama.

            Za te svrhe sprovedeno je kvalitativno istraživanje metodom fokus grupasa predstavnicima nastavnika, roditelja i učenika II ciklusa nastave u osnovnoj školi u 3 osnovne škole u Podgorici. Ukupno je realizovano 9 fokus grupa. Sprovedeno je i 9 intervjua sa predstavnicima menadžmenta i stručnim saradnicima odabranih škola, kao i predstavnicima lokalnih/mjesnih zajednica. Ovo je omogućilo da se analiziraju i objektivizuju činjenice kako bi se unapređivanje aktivnosti baziralo na konkretnim činjenicama i podacima i pravilno vrednovao cijeli proces.

Na osnovu ovih istraživanja izrađen je i „Izvještaj o rezultatima istraživanja vannastavnih i slobodnih aktivnosti učenika u osnovnim školama Marko Miljanov, Vladimir Nazor i Vlado Milić u Podgorici” koji je obuhvatio sve vrste nalaza sa konkretnim zaključcima i preporukama. Izvještaj je podijeljen svim učesnicima u istraživanju. Nakon toga Izvještaj jeprezentovanu sve 3 osnovne škole na okruglim stolovima, na kojima je organizovana diskusija na temu identifikacije ključnih problema, potreba i prepoznavanje potencijalnih aktera za njihovu realizaciju, a na osnovu prethodno dobijenih rezultata

            U drugoj fazi projekta realizoven su radionice strateškog planiranja. Sa identifikovanim i izabranim predstavnicima svih grupacija organizovane se radionice u cilju osmišljavanja strategije za realizaciju ključnih prioriteta. Cilj je bio da se korisnici motivišu i osnaže da zajednički definišu strateške planove za dosezanje ciljeva. U prvom segmentu radionica za sve učesnike sprovedeni su know-how workshopovi, vezan za davanje smjernica za rad, metode rada i očekivane rezultate.

            U trećoj fazi projekta sprovedene su dvodnevne radionice vježbi i obuka, sa ciljem da se predstavnicima svih strana koje učestvuju kao korisnici projekta, omogući proširivanje znanja i sticanje dodatnih vještina iz navedenih oblasti, da se obuče se za kontinuiran grupni rad, metode saradnje i prevazilaženje prepreka, informišu se o mogućnostima i alternativama, osnaže, podrže i usmjere na rješavanje konkretnih zadataka koje su sami postavili kao ciljeve. Agende radionica će metodološki biti prilagođene formiranim grupama i njihovim konkretnim potrebama.

            Četvrta i završna faza projekta bila je izrada publikacije „Praktični vodič za unapređenje vannastavnih i slobodnih aktivnosti u osnovnim školamaKORISNIK JE NA MREŽI(dostupan u rubrici BIBLIOTEKA). Na osnovu materijala prikupljenih kroz sve prethodne aktivnosti, kroz uprodena iskustva iz regiona, stečena znanja i isustva, ovaj priručnik je sačinjen kako bi sadržao sve relevantne informacije, metode i uputstva neophodna ciljanoj populaciji za kvalitetno samoorganizovanje i samostalne aktivnosti za dostizanje sopstvenih ciljeva. Priručnik je u PDF formatu distribuiran svim osnovnim školama u Crnoj Gori, odnosno menadžmentu škola i stručnim saradnicima.

DONATOR: MINISTARSTVO PROSVJETE CRNE GORE