ZABJELO MISTER MEJKER

Cilj ovog projektaje bio da djeca iz lokalne zajednice provedu kvalitetno zajedničko vrijeme i da konkretnim primjerom doprinesemo suštinskoj inkluziji djece osnovnoškolskog uzrasta koja pohađaju JU Resursni centar „1. jun“, te da u doprinesemo jačanju duha dobrovoljnog učešća u životu i radu lokalne zajednici.

            Planirano je održavanje zajedničkih radionica djece iz lokalne zajednice osnovnoškolskog uzrasta (iz MZ Zabjelo) sa djecom istog uzrasta koja pohađaju Resursni centar „1. jun“ (RC) u cilju izrade odgovarajućih ukrasnih i ukrasno- upotrebnih predmeta namijenjenih prodaji na narednom podgoričkom proljećnom Bazaru.  Nakon toga sredstva prikupljena prodajom predmeta na Podgoričkom proljećnom Bazaru bi bila usmjerena za izradu prilagođenih nastavnih pomagala za djecu sa tjelesnim smetnjama, a koja bi RC davao na upotrebu i djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u redovnom sistemu vaspitanja i obrazovanja, prema unaprijed postignutom dogovoru sa RC.

            Međutim, usled epidemije Virusa Covid-19, te nemogućnosti nastavka rada ni u školskoj 2020/2021 godini zbog restriktivnog režima rada u obrazovnim ustanovama (u martu 2020. godine, Vlada Crne Gore je donijela odluku o zatvaranju obrazovnih ustanova),donatoru smo predložili promjenu aktivnosti. Umjesto prvobitno planiranih aktivnosti, donator se saglasio sa našim predlogom da sprovedemo rekonstrukciju i uređenje dječjeg igrališta ispred zgrade Neksan, uz instaliranje određenih edukativnih sadržaja.

            Izmjenu aktivnosti u ovom smjeru smo smatrali komplementarnim duhu prethodno predviđenih aktivnosti, s obzirom da je planirano da djeca takođe budu uključena u njenu realizaciju i tako stiču iskustvo u ostvarivanju doborobiti lokalne zajednice, a kroz zajednički rad i korišćenje uređenog igrališta ostvaruju veću međusobnu povezanost. Imajući u vidu da okolne zgrade nemaju ni predviđen prostor za ovakvu namjenu, opravdano smo očekivali da i djeca iz tih stambenih zgrada budu korisnici ovog prostora, te i da na na taj način doprinesemo većoj socijanoj integraciji djece. 

            Uz aktivno učešće djece iz zgrade Neksan u ulici Vojvode Ilije Plamenca (koji su dominantno bili i učesnici radionica u RC) rekonstruisano je i obnovljeno dječje igralite ispred zgrade, u dvorištu su postavljene informativno/edukativne table o važnosti drveća, postavljene su kućice za ptice (u skladu sa standardima izrade, prema  preporukama Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore); napravljen je ormar za odlaganje igračaka i sportskih rekvizita djece, izvršeno je liječenje i zaštita pojedinog drveća iz budžeta Skupštine stanara zgrade Neksan Lamela B, u radovima na uređenju, učestvovala su i djeca iz okolnih zgrada; neupotrebljivi dio dvorišta između jednog dijela parkinga i zida ograde susjedne kuće, koji je ujedno predstavljao i bezbjednosnu prijetnju po djecu s obzirom da je bio dubine oko 50cm, nasut je zemljom i zaravnjen. Ova aktivnost je takođe plaćena iz budžeta Skupštine stanara zgrade Neksan Lamela B.

Donator: Fond za aktivno građanstvo