MLADI ROMI – PRAVO NA DOSTOJANSTVENI RAD

            Projekat je sproveden sa ciljem da se mladi pripadnici romske manjinske zajednice informišu, podrže i osnaže u ostvarivanju prava po osnovu rada kako bi unaprijedili svoju socijalnu i ekonomsku sigurnost, odnosno izborili za dostojanstvenost svojih poslova i profesija, te kako bi se preveniralo diskriminatorno ponašanje u okviru radnih procesa.

            Drugi cilj je bio senzitivacija članova sindikalnih lidera i aktivista o problememima diskriminacije i segregacije romske populacije, upoznavanje sa kulturnim specifičnostima Roma, naročito u dijelu zapošljavanja i načina obavljanja poslova; podsticanje na preispitivanje tradicionalnih kulturoloških modela na kojima počiva percepcija pripadnika romske populacije, podizanja svijesti kod sindikalnih aktivista o značaju zastupanja radnih prava ove najmarginalizovanije grupe u društvu i osnaživanje sindikalnih predstavnika za aktivniji pristup zaštiti njihovih radnih prava.

            Desetak sindikalnih aktivista iz različitih sindikalnih organizacija prisustvovalo je treninzima i motivisano na proaktivniji pristup radnim pravima mladih Roma, a uspostvaljena je i direktna komunikacija između sindikalnih aktivista i predstavnika mladih Roma iz NVO.

            Projekat je realizovan kroz četiri cjelodnevne radionice i dvanaest tematskih cjelina, u okviru kojih su sa polaznicima razgovarali gđa Desanka Lopičić, sudinica Ustavnog suda Crne Gore; g. Siniša Bjeković, Ombudsman Crne Gore; Dr Vesna Delić, antropolog; g. Predrag Spasojević, predsjednik sindikalne organizacije UIKS-a, g. Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” i Pavić Radović, izvršni direktor NVO Savez za djecu i mlade – KUĆA. 

DONATOR: Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava