O PROJEKTU RIGHTS UP, RISE UP!

POŠTOVANJE PRAVO NA RADNOM MJESTU JE TEMELJ SAMOOSTVARENJA MLADIH

NVO KUĆA već nekolikog godina unazad nastoji da kroz svoje aktivnosti aktualizuje temu prava mladih  po osnovu rada, kao jedne od posebno ranjivih kategorija na tržištu rada. Ključni problem je to što su mladi u Crnoj Gori u sferi rada danas marginalizovani i uglavnom opstaju u zoni prekarnog rada, iako je rad kao takav  jedan od ključnih punktova samoostvarenja mladih ljudi.

U poređenju sa ostalim zaposlenim izloženi su većoj nesigurnosti i uglavnom su primorani da biraju između loših uslova rada i niže zarade, ili toga da uopšte ne rade. Nikako ili nedovoljno su informisani o svojim radnim pravima. U većem su riziku od otpuštanja, suočavaju se sa nizom problema na tržištu rada kao što su nedostatak jasnih i objektivnih pravila u procesu zapošljavanja i napredovanja na poslu, neprincipijelna konkurentnost, društvene anomalije u vidu nepotizma, korupcije i političkog zapošljavanja, rad na mjestima ispod stečenih kvalifikacija, preopterećenost, nesigurni poslovi i primanja, nedostatak slobodnog vremena, skraćeni periodi odmora, diskriminacija na radnom mjestu po osnovu političke, rodne I nacionalne pripadnosti, nedovoljna zaštita na radu veća izloženost pregorijevanju  I mobingu na random mjestu i manjkava socijalna zaštita. Radi suzbijanja takve prakse, neophodno je u kontinuitetu insisitirati na poštovanju zagarantovanih radnih prava i njihovom unapređenju, odnosno istrajavati na dostojanstvenom radu, koji je Međunarodna organizacija rada (MOR) definisala kao produktivno radno mjesto na kome se štite prava radnika, gdje se radom može zaraditi pristojna zarada i gdje postoji odgovarajuća socijalna zaštita radnika.

Potenciranje ovog problema je značajno jer ukorijenjenim izolovanim insistiranjem samo na povećanju zaposlenosti mladih i ostvarivanjem mogućnosti na bilo kakvu zaradu, bez cjelovitog rješavanja njihovog položaju u svijetu rada, ne doprinosi se dostizanju standarda EU u okviru pregovora za poglavlja 19 (socijalna politika i zapošljavanje), a koji se odnose na podoblasti radnog prava, zaštite i zdravlje na radu, socijalne inkluzija i zaštite,  zabrane diskriminacije u zapošljavanju i socijalnoj politici. 

Projekat RIGTS UP, RISE UP!  upravo nastoji da ovaj problem tretira što obuhvatnije. Sastoji se iz nekoliko, međusobno, komplementarnih aktivnosti, koje bi mogle postati glavne smjernice za njegovo dugoročno rješavanje.

I faza

U ovoj fazi, koja se uskoro završava i čije će nam informacije biti od ključnog značaja za dalji rad, realizuje se anketno istraživanje među mladima o poznavanju radnih prava, iskustvima i potrebama; istraživanje među poslodavcima o politikama i praksama prema mladima u u sferi poštovanja i zaštite njihovih prava i unapređenja njihovog položaja, te desk reaserh istraživanje koje podrazumijeva analizu naciolnalne pravn regulative, politika i praksi  i njihove usklađenosti sa međunarodnim standardima i praksama, u cilju praćenja položaja mladih u svijetui rada,

Ključni rezultat ove faze biće p jedinstvena publikacije koja će sadržati rezultate istraživanja, komentare, preporuke i primjere dobre prakse.

II faza

Podrazumijeva sprovođenje javne kampanje i javnog zagovaranja unapređenja položaja mladih u sferi radno-pravnih odnosa. Objavljivanje važnih informacija, nalaza i rezultata sadržanih u izvještajima istraživanja i publikaciji nastalih u okviru aktivnosti cilj nam je da podignemo svijesti  o značaju zaštite radnih prava mladih, a kroz javne edukativne kampanje putem video spotova i autorskih tekstova na ovu temu nastojaćemo da utičemo na mlade ljude, da pitanje svojih radnih prava ne uzimaju zdravo za gotovo. Mladima će biti dostupna i informativna brošura o radnim pravima, a kroz konferenciju i radnu grupu koju ćemo organizovati sa predstavnicima ključnih aktera, masstojaćemoda unaprijedimo relevantnih propisa i postupanja u praksi.

III faza 

Za mlade ljude, možda i ključna faza, gdje ćemo uspostaviti onlajn servisa za pravno savjetovanje I podršku mladih u vezi sa radom. U period od pet mjeseci mladi će moći putem telefona, e-mejla, čat-servisa, ili unaprijed zakazanog direktnog video-savjetovanja preko dostupne aplikacije (zoom, viber, whats up..) da dobiju neposrednu pomoć I podršku za sve nedoumice koje se tiču ostvarivanja njihovih prava na katuelniom random mjestu. 

IV faza 

Kao završna aktivnost planirano je sprovođenje napredne obuke vršnjačkih edukatora u vezi sa radom, shodno i prepoznatim potrebama ciljne grupe. Na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma izabraćemo 10 polaznika, sa kojima će naši treneri sprovoditi obuke u tri oblasti: identifikovanje postupanja i ponašanja koja dovode do kršenja radnih prava; ovladavanje metodama, strategijama i tehikama zaštite svojih prava; te praktičnim znanjima i alatima za samoorganizovanje i zastupanju radnih prava.

Projekat je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji

sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.