KONKURS ZA NVO IZ OBLASTI DRUŠTVENE BRIGE O DJECI I MLADIMA

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore objavilo je 11.11. 2021. godine javni konkurs Inovacijom do veće mobilnosti mladih“ za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti društvene brige o djeci i mladima. Konkurs se zatvara 11.12.2021. godine u 15:00h.

MPNKS ovim konkursom poziva sve nevladine organizacije koje imaju kapacitete i iskustvo da prijave projekte koji mogu doprinijeti realizaciji prioriteta utvrđenih Strategijom za mlade 2017.-2021. i Planom implementacije Strategije za mlade 2017-2021.

Konkursom su određeni i strateški ciljevi čijem će ostvarenju doprinijeti projekti nevladinih organizacija u 2021 godini:

  • Mladi ostvaruju ekonomsku i socijalnu sigurnost kroz olakšan pristup tržištu rada i sticanje zapošljenja,
  • Mladi su aktivni građani, uključeni, motivisani, učestvuju u procesima donošenja odluka, u razvoju zajednice, u kreiranju politika i njihovom sprovođenju,
  • Mladi su dobrog zdravlja, bezbjedni, imaju pristup adekvatnom sistemu podrške za prelazak u odraslo doba i samorealizaciju, samosvjesni su, inovativni, pokazuju inicijativu i prihvataju različitosti

Prioritetni problemi u afirmisanju i promociji nauke u društvu koji se planiraju rješavati finansiranjem projekata/programa nevladinih organizacija su:

  • Slab razvoj i sprovođenje inovativnih preduzetničkih projekata za mlade sa ciljem pospješivanja njihove zapošljivosti kroz razvoj preduzetništva i preduzetničkog učenja mladih koji započinju ili su već započeli razvoj sopstvenog  biznisa, naročito slaba podrška mladima koji ne rade i ne nalaze se u sistemu obrazovanja ili obuke. (NEET);
  • Nedovoljna korišćenje mehanizama od strane mladih za uključivanje u proces donošenja odluka i razvoj njihovih lokalnih zajednica;
  • Nedovoljna podrška projektima kroz koje će mladi, a naročito adolescenti, dobiti informacije i priliku za razvoj životnih vještina i osamostaljivanja kroz različite modele neformalnog obrazovanja, interkulturalnog učenja, socijalne inkluzije i društvene kohezije.

Ciljne grupe konkursa su mladi ljudi u Crnoj Gore, akteri koji se bave omladinskom politikom, osobe koja rade sa mladima i za mlade; omladinski aktivisti, aktivisti nevladinih organizacija, predstavnici institucija, škola, organizacija koje se posebno bave mladima koji su u riziku od diskriminacije, nevladine organizacije koje se bave mladima i koje u statutu imaju definisanu oblast društvene brige o mladima, a posebno one koje imaju iskustva u sprovođenju projekata za mlade.

Više detalja o konkursu na linku: https://www.gov.me/clanak/javni-konkurs-inovacijom-do-vece-mobilnosti-mladih-2

17.11.2021.